27 Aralık 2014 Cumartesi

Dunyanin En Buyuk Labirentleri

Dünyanın en büyük labirentleri

Kimi kocaman mısır tarlalarında bir kaç günlüğüne yapılıyor, kimi yüzyıllardır ziyaretçilerini ağırlıyor. İşte dünyanın en büyük labirentleri...

Labirentler insanların dikkatini çeken ve hayret uyandıran yapılardır. Labirentlerin kökeni Yunan mitolojisi ve Paganizm'e kadar dayanır. Bu kültürlerde labirentlerin gizemli olduğuna inanılırdı. Bir kaç yüzyıl öncesinde ise labirentler gizli aşıkların buluşma mekanı olarak işlev değiştirdi. İşte dünyanın en yüksek ve büyük labirentleri...

 Ashcombe Labirenti/ Avustralya:

Avuctralya Mornington Yarımadası'nda Melbourne yakınlarında bulunur. Avustralya'nın en büyük ve eski labirenti olan Ashcombe, 3 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğindedir.  Bahçede dünyanın en eski gül bahçeleri de bulunur. Bu bahçede 217 çeşit 1,200 gül bulunmaktadır.


 Michael Blee kendi Kent'de bulunan kendi çiftliğinde "Yılanlı Merdiven" oyunun bir versiyonunu oluşturmak istemiş olacak ki 3 dönümlük araziyi bir labirente çevirmiş.  Çiftliğin sahibi "dünyanın en büyük oyunu" başlığı altında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçlıyor olabilir.
 Yine Richardson Çiftliği tarafından yaratılan bu labirent beyaz atlı prensini beklemek isteyenlerin uğrak yeri haline geliyor. 2008 yılında yapılan ve sadece bir kaç günlüğüne ziyaretçilere açılan bu labirentte  sadece bir giriş ve bir de çıkış bulunuyor. Bu nedenle dışarıya çıkabilmeniz için belirli bir rota izlemeniz gerekiyor.
 2001 Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük resmi labirenti olan "Pineapple Garden Maze"   bir alanda kurulmuştur. Bu labirentte 5 kilometre yürüyüş yolu 12,000 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Hawaii'de bulunan bu labirent kuş bakışı muhteşem görünmektedir.
 Bir zamanlar dünyanın en büyük ağaç labirenti olan ve Fransa, Touraine'de bulunan bu labirent her yıl biçildikten sonra farklı şekiller ve biçimlerde yeniden büyümektedir.
 Pennsylvania'da bir mısır bahçesinde oluşturulan bu labirent 4,500 metrelik yürüyüş yolunu 20,000 metrekarelik bir arazide gezebileceğiniz büyüklükte.
 İngilizler her zaman labirentlerden hoşlanmıştır. İşte İngilizlerin en çok tanınan labirentlerinden biri de 1600'lü yıllarda King William için dikilen labirenttir. 240,000 metrekarelik bir alanda dikilmiştir.
 Fairbanks, Alaska'da bulunan bu labirent de görenleri hayrete düşürecek güzellikte bir insan inşası...
 İtalya'da Villa Pisani bölgesinde 1700'lü yıllarda oluşturulduğu bilinen bu labirentin dünyanın en karmaşıkları arasında yer aldığı bilinmektedir. Stra şehrinde yer alan bu labiren iç içe geçmiş 12 halkadan oluşur ve ortasında bir kule bulunmaktadır. Napolyon bu labirentte bir kere kaybolmuştur. Mussolini ve Hitler ise kaybolma şansını göze alamadıkları için ziyaret etmekle yetinmiştir.

Richardson Çiftliği/ Amerika Birleşik Devletleri:

İllinois eyaletinde bulunan bu labirent her yıl mısır hasatından önce oluşturulmaktadır. Böylece halk ziyaret amaçlı düzenlenen geziler sayesinde doğanın içinde kaybolmanın tadını çıkarabilmektedir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...