20 Ocak 2015 Salı

Dunyanin En Zorlu 7 Tirmanisi

Dünyanın En Zorlu 7 Tırmanışı

Macera mı arıyorsunuz? Zorlu zirvelere tırmanan usta dağcıların hikayelerine göz atmaya ne dersiniz?

 Tırmanma kariyeri yapmak, diğer spor dallarında kariyer yapmaya benzemez. Tırmanmada çok farklı ve zorlu bir yolda ilerlemek gerekir. İyi bir dağcı vizyon sahibi olur, kendine bir rota çizer ve her tırmanış ona yeni bir şeyler katar. Her zirve, bir sonraki zirve için bir hazırlıktır. Bazen bir sonraki zirveye tırmanmak yıllar alabilir. En zor zirveyi seçmek aslında çok zor bir iş çünkü, her dağ birbiriyle kıyaslanmayacak kadar farklıdır, eşsizdir. Ama biz biraz uğraştık ve bir liste çıkarmayı başardık. 

Geleneksel: Rhapsody E11 7a veya 8c+, Dumbarton Kayası, İskoçya, Dave MacLeod
2006 yılında, iki yıl süren bir rotanın son halkası olan Rhapsody’ye 70 günlük bir uğraştan sonra tırmanmayı başarmıştı. Dave MacLeod, 8c+ zorluk derecesine sahip, geleneksel E11 zirvelerinden biri olan Rhapsody’nin son 20 metresini tamamen malzemesiz tırmanmak zorundaydı.
MacLeod rota boyunca defalarca düşme tehlikesi atlatmış ve sayısız kere yaralanmıştı. Her şey bittikten sonra Rhapsody’de yaşadığı o günü şöyle anlattı: “Yaptığım iş çok tehlikeliydi. Tepeden aşağı yaklaşık 20 metre düştüm ve ipin ucunda çok tehlikeli bir açıyla sallanmaya başladım. Ayak bileğim burkuldu, bacağım çok kötü kesildi, sırtım ve baldırım ezildi. O tırmanıştan çok şey öğrendim”.
Alpin: Compressor Rotası, Cerra Torre, Patagonya, David Lama
Üç yıllık büyük bir çabadan sonra David Lama, hayallerini süsleyen bu büyük görev için kendini nihayet hazır hissediyordu. 2012 yılı geldiğinde David, kötü şöhrete sahip Cerro Torre’ye serbest tırmanış yapan ilk dağcı olmak istiyordu. 22 yaşındaki dağcı en sonunda partneri Peter Ortner ile Cerro Torre’ye 3.128 metrelik doğu yamacından tırmanmayı başardı.
Sportif: La Dura Dura, 9b+, Oliana, İspanya, Adam Ondra ve Chris Sharma
La Dura Dura, 2012 ve 2013 yılında sportif tırmanış disiplininde çok sözü edilen bir zirveydi ve hakkında, iki ünlü dağcının tırmanışını konu alan bir de film çekilmişti.







Chris Sharma kanca üzerindeki ipe bağlanmıştı ve Adam Ondra’yı denemesi için cesaretlendirmeye çalışıyordu. Ondra 9b+ zorluğundaki rotayı, 70 denemeden sonra ancak Şubat 2013’te tamamlayabildi. Altı hafta sonra Sharma da onu takip etti.


Buz: Wolverine (WI11), Helmcken Şelaleleri, British Columbia, Klemen Premrl ve Tim Emmett
Will Gadd, Helmcken Şelaleleri’ni keşfettikten ve bugüne kadar tırmandığı en müthiş buz kütlesi olarak duyurduktan sonra o ve Tim Emmett bu tırmanışı WI10 olarak derecelendirdiler. Bu derece, bugüne kadar gerçekleşmiş en zorlu buz tırmanışını ifade ediyordu çünkü dünyanın hiçbir yerinde WI8 ve WI9 dereceli bir buz kütlesi yoktu. Şubat 2012’de Tim Emmett ve partneri Klemen Premrl, Helmcken Şelaleleri'ne geri döndüler ve tırmanışın ardından WI11 olarak derecelendirdikleri yeni bir rotadan Wolverine’e tırmandılar.





Bouldering (Kısa Kaya Tırmanışı): Gioia, V16, Varazze, İtalya
Christian Core 2008’de Gioia’ya ilk kez tırmandığında ona 8c (V15) derecesinin verilmesini önermişti. 2011 yılında Adam Ondra, ona tırmanabilmek için 11 gün uğraştı ve sonunda o da Gioia için 8c+ derecesinde karar kıldı. Nalle Hukkataival ise Şubat 2014’te İtalya’ya giderek şansını denedi ve Gioia’nın bütün 8c’lerden çok daha zor bir parkur olduğunu ifade etti. Soru şu: Gioia gerçekten V16 mı?


Karışık: Demir Adam, M14+, Eptingen, İsviçre
Robert Jesper’ın M14+ zorluk dereceli Demir Adam’ı, Dünya üzerinde bilinen en zor karışık tırmanış parkuru. Demir Adam aynı zamanda “Karışık Tırmanış” isminin de nereden geldiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Jesper ilk 40 metrelik hattı hiç buz olmayan bir rotada tırmandı ve ona karışık tırmanış ya da “tek malzemeli rota” adını verdi. İsmi ne olursa olsun, bu çok zor bir rota.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...