27 Ocak 2015 Salı

Gilindire Magarası dunyaya aciliyor

Gilindire Mağarası dünyaya açılıyor


Mersin'in Aydıncık İlçesi'nde Buzul Dönemi'ne ait oluşumlar tespit edilen ve Doğu Akdeniz'deki son iklim değişikliğine ilişkin tek kayıt noktası kabul edilen Gilindire Mağarası dünyaya açılıyor.
 Halk arasında Aynalıgöl olarak bilinen ve bilim insanlarının 'tek ve eşsiz' dediği Gilindire Mağarası'nın uluslararası tanıtım çalışması için Vali Yardımcısı Süleyman Deniz başkanlığında heyet oluşturuldu. 
 Aydıncık Kaymakamı Hakan Kaya, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaattin Kabahasanoğlu'nun da yer aldığı heyetle birlikte mağarada ilk incelemesini yapan Vali Yardımcısı Deniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, dip  kısmındaki göl nedeniyle halk arasında "Aynalıgöl" olarak adlandırılan mağaranın  bölgede çobanlık yapan bir kişi tarafından tesadüfen bulunduğunu belirtti. 


MAĞARA SONUNDA GÖL VAR
Deniz, "Mağaranın yatay uzunluğa 555 metre, derinliği ise 46 metre. Girişten itibaren 450 metre kadar yatay ilerleyen ana galeri, daha sonra büyük boyutlu bir göl ile son buluyor. Bu noktada su kotu ise deniz seviyesinden yaklaşık 47 metre aşağıda. Mağaranın tanıtımı ve eksikliklerinin giderilmesi açısından incelemelerde bulunduk. 

 Bu tabiat harikası mağara dünyaya tanıtılmalı. Ülkemiz yeryüzünün cenneti. Mersin bölgesi ise Akdeniz bölgesindeki cennetin merkezinde bulunuyor. Kızkalesi, Cennet cehennem, Kanlıdivane, Uzuncaburç, Anamurium, Alahan Manastırı, Saint Paulus Kilisesi, Ayatekla, Cambazlı Kilisesi gibi merkezler Mersin bölgesinde. Gilindire Mağarası tabiat harikası ve kesin olmamakla birlikte ülkemizdeki en büyük mağaralardan birisi. Tüm doğaseverleri bu mağarayı ziyarete gelmelerini bekliyoruz" dedi. 


 BUZUL DÖNEMİ GEÇİŞİNDE OLUŞTU
Mağaranın sonundaki gölün, Buzul Dönemi sonrası döneme geçişte, Akdeniz'in 70 metre yükselmesi ile oluştuğunun belirlendiğini belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük ise şöyle konuştu:


"Bu hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumların su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı tespit edilmiştir. Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki Buzul Dönemi'ne ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu tespit edildi.


Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin, Doğu Akdeniz'de bulunan tek kayıt noktasıdır. İlmi açıdan 'tek ve eşsiz' kabul edilen Gilindire Mağarası, bu özelliği dolayısıyla, tabiat anıtı olarak muhafaza edilme kararı alınmıştır."




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...