19 Aralık 2014 Cuma

Ucurumun Kiyisinda Yasamak

Uçurumun kıyısındaki şehirler

Mimarinin sınırları bazen akıllara sığmıyor. İlk bakışta nefesinizi kesen ve orada yaşamak istediğiniz şehirlere biraz daha yakından baktığınızda gitmek için bile iki kez düşünmek gerektiğine inanabilirsiniz. İşte uçurumun kıyısında inşa edilmiş en ünlü şehirler…

 Acapulco

1950’li yıllarda Hollywood yıldızları ve milyonerlerin kaçış yeri olan Acapulco, hala Meksika halkı ve ABD üniversite öğrencileri arasında favori tatil yerlerinden biridir. Kayalıklardan atlayış yapanları seyretmek gerçekten çok keyiflidir.
 Al Hajjara

Yemen’de bulunan tarihi kayalıklar, en etkileyici kasabalardan birine ev sahipliği yapmaktadır. 12. yüzyıla dayanan tarihiyle taştan oyma evler ölümsüz bir şekilde dağın tepesinde durmaktadır.

 Bonifacio

Korsika’nın güney ucunda bulunan Bonifacio şehri ve duvarları uçurumun hemen kıyısında yükselir.  Okyanustan 70 metre yükseklikte olan kayalıkların altı su tarafından aşındırıldığı için şehir havada asılı duruyor görüntüsüne sahiptir.

 Castellfollit de la Roca

İspanya’nın Katalonya bölgesinde bulunan Castellfollit de la Roca, iki nehrin arasında bulunan bazalt kayalıklar üzerinde inşa edilmiştir. Şehrin en eski binaları orta çağlarda inşa edilmiştir. Dar sokaklar ve karanlık çıkmazlarla dolu şehirdeki evlerin ana malzemesi volkanik kayaçlardır.

 Mesa Verde

Kolorado’nun güneybatısında bulunan Mesa Verde, eski Anasazi halkının yaşadığı kasabaya verilen addır. ABD’de bulunan arkeolojik alan, belki de yerli halkın en önemli yerleşim yerlerindendir. 12. yüzyılda Anasazi halkı dar mağaralara ve kanyonların içine evler inşa etmeye başlamıştır. 1300 yılında alan terk edilmiş olsa da binalar neredeyse hiç bozulmamış bir şekilde varlığını sürdürmüştür.

 Positano

İtalya’daki en çok turist çeken yerlerden biri de Positano’dur. Şehir, kıyıdan dağın tepesine kadar merdiven şeklinde yükselen evlerden oluşmaktadır. 20. yüzyılda John Steinbeck’in de kitaplarında bahsetmesinden sonra keşfedilen şehir, önemli bir turist çekim merkezidir.

 Santorini

Fransa’nın güneybatısında bulunan Rocamadour, Alzou Nehri üzerindeki dar bir boğazda inşa edilmiş minik bir kasabadır. Kasabadaki evler kademe kademe yükselir. 12. yüzyıla dayanan kasaba Fransız Devrimi sırasında neredeyse terkedilmiştir. Günümüzde pek çok turistin ilgisini çekmektedir. Kasabaya adını veren St. Amadour’un anısına pek çok hacı da burayı ziyaret etmektedir. İnanılışa göre St. Amadour Roma’da St. Peter ve St. Paul’ün ölümüne tanıklık etmiş ve buraya gelerek hayatına keşiş olarak devam etmiştir.

Santorini

Santorini, en çok tanınan Yunan adasıdır. Volkanik bir ada üzerinde kurulu olan şehirden güneşin batışını izlemek “ölmeden önceden yapılması gerekenler” listesinin başlarında yer alır. 400 metre yüksekliğin üzerinde bulunan tavernalar, evler, oteller ve kafeler enfes bir manzaraya karşı sıra sıra uzanır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...