26 Kasım 2014 Çarşamba

Siirtte Gezilecek Yerler

Siirt’te Bunları Yapın

Siirt’e gitmeyi düşünüyorsanız ve Siirt’e gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Siirt’te yapmanız gerekenler. Siirt’e gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Siirt’te keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.

Siirt Denince Akla Gelenler

Siirt denince akla ilk gelen şeyler bıttım sabunu, Siirt battaniyesi, Pervari balı, perde pilav, Billoris (Sağlarca) Kaplıcası, Botan Çayıdır. Bunların yanı sıra Siirt’in tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Siirt’e ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

İşte Siirt’te Yapılacak Şeyler

Siirt Billoris (Sağlarca) Kaplıcası

Billoris (Sağlarca) Kaplıcası
Billoris (Sağlarca) Kaplıcası
Billoris Kaplıcası yada Sağlarca Kaplıcası olarak isimlendirilen bu kaplıca Botan çayının kenarında yer almaktadır. Özellikle Siirt’e yakın bölgelerde ikamet eden insanların görmesi gereken bir kaplıcadır. Hayatın yoğunluğundan ve kalabalıktan bunaldıysanız Billoris Kaplıcasına gelip şifalı sularına girin. Romatizma, sinirsel rahatsızlıklar gibi birçok hastalıklarda etkili olan Billoris Kaplıcasının şifalı sularını sizde denemelisiniz.

Siirt Ulu Cami

Ulu Cami
Ulu Cami
Siirt’te birçok tarihi yapı bulunmakta. Bunlardan biriside Ulu Camiidir. Ulu Camiinin yapılış tarihi kesin bilinmemektedir. Yalnız 1129 yılında Selçuklu Sultanı olan Muguziddin Mahmut Paşa tarafından onarıldığı bilinmektedir. Ayrıca Cizre hakimi El Mücahit İshak tarafından da 1260 tarihinde eklemeler yeptırılmış. Bu camiinin mimberi sanat eseri olduğundan Ankara Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Siirt Ulu Camiinin minaresinde bulunan ve caminin içinde duran taşın üzerinde yazan yazı halen okunabilmekte. Bu taşta yazan yazı şöyle;
“Haza tarih-i Tecdidi binaii Camii Velminareti” ve altında “Duacis-surun Limen Saa” yazmakta.

Siirt Botan Çayı

Botan Çayı
Botan Çayı
Nordüz platosunda bulunan ve komşu illere de taşan Botan Çayının kaynağı dağlardan gelmektedir. Dicle nehrinin de bir kolu durumundaki Botan Çayı, Çatak Çayı ile Büyükdere ile Çukurça köyünde birleşmekte ve bu noktadan sonra Botan suyu ismini almakta. Suyun artmasıyla burada bir vadi oluşmuştur ve bu vadinin en derin yeri ile yanı başındaki dağların en zirvesi arasında mesafe 1 kilometredir. Botan suyu yolu üzerinde birkaç çay ile daha birleşir ve Çat Tepesinde Dicle Nehrine karışır.

Siirt Av Mevsimi

Keklik Avı
Keklik Avı
Siirt’e gittiğinizde farklı bir aktivite ararsanız avlanma işine soyunabilirsiniz. Siirt’te çok fazla keklik bulunmaktadır. Ama avlanabilmeniz için Ekim ayı ile Şubat ayı arasında Siirt’te olmalısınız. Ama her daim balık avlama imkanınız var. Siirt’in birçok çayı ve akarsuyu bulunmakta ve bu sulardan da balık avlayabilirsiniz.

Siirt Yöresel Lezzetler

Perde Pilavı
Perde Pilavı
Siirt’in bulunduğu coğrafi şartlar nedeniyle kendine has yemekleri ve lezzetleri bulunmaktadır. Siirt yöresel yemekleri denince akla ilk gelen yemekler perde pilavı ve büryandır. Bunların dışında Siirt köftesi, sarımsaklı köfte, ayranlı yarma, varak kek, aside v.b. yemekleri de yörenin diğer lezzetlerindendir.

Siirt’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

*** Veysel Karani ve İbrahim Hakkı türbelerini ziyaret etmeden,
Veysel Karani Türbesi
Veysel Karani Türbesi
*** Ulu Camiyi gezip minaresindeki taştaki yazıyı görmeden,
*** Botan Çayını görmeden,
*** Siirt’in keşfedilmeyi bekleyen mağaralarını gezmeden,
Siirt Mağaraları
Siirt Mağaraları
*** Perde pilavı ve büryan gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmadan,
Büryan Kebabı
Büryan Kebabı
*** Bıttım Sabunu, Siirt battaniyesi gibi yöreye ait eserlerden satın almadan
Siirt battaniyesi
Siirt battaniyesi
sakın dönmeyin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...