26 Kasım 2014 Çarşamba

Tuncelide Gezilecek Yerler

Tunceli’de Bunları Yapın

Tunceli’ye gitmeyi düşünüyorsanız ve Tunceli’ye gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Tunceli’de yapmanız gerekenler. Tunceli’ye gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Tunceli’de keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat.

Tunceli Denince Akla Gelenler

Tunceli denince akla ilk gelen şeyler Munzur çayı, Tek dişli Munzur sarımsağı, Munzur gözeleri, ağlayan kayalardır. Bunların yanı sıra Tunceli’nin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Tunceli’ye ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

İşte Tunceli’de Yapılacak Şeyler

Tunceli Yaylaları

Tunceli’nin kuzey bölümünde ve orta bölümünde bulunan yaylalar ilin yüzölçümünün %25’ini kaplamakta. Özellikle baharın gelmesiyle Tunceli yaylaları yeşil bir örtüye bürünür. Temiz havası ve suyu ile ayrı bir yeri olan bu yaylaları görmeyi ihmal etmeyin.
Tunceli Yaylaları
Tunceli Yaylaları
Gözen Köyü, Sarıtaş, Gökçek, Karagöl ve Alacık Yaylaları Tunceli’nin merkezine bağlı olan yaylalardır. Ayrıca Pülümür ilçesine bağlı Sağlamtaş, Karagöl, Yelekli, Dereboyu, Dağbek ve Çakırkaya Yaylaları ve Ovacık ilçesine bağlı Koyungölü, Burnak, Eğripınar, Paşadüzü, Gözeler ve Mollaaliler Yaylaları da ilin diğer yaylalarıdır.

Tunceli Munzur Çayı ve Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkı
Tunceli’nin adeta simgesi haline gelen Munzur çayı görülmesi gereken yerlerin başıda geliyor. Munzur çayının aktığı Munzur Vadisi 1971 yılında milli park olarak ilan edilmiştir. 42.000 hektarlık bir alana sahiptir. İl merkezine 8 kilometre mesafede başlayan bu vadi Munzur Dağlarına kadar gitmektedir.
Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkına gittiğiniz zaman buradaki tesislerde hem doğal güzelliğin tadını çıkaracaksınız hemde keyif yapacaksınız. Her yerden akan küçük şelaleler ortaya harika bir manzara çıkarıyor.

Tunceli Kayak Yapma

Kayak Yapma
Kayak Yapma
Tunceli’nin kuzeyinde bulunan Munzur Dağları ve Avcı Dağları ile Tunceli’nin kuzeydoğusunda bulunan Bağırpaşa Dağı kayak yapabileceğiniz yerler. Tunceli’nin en yüksek yeri Avcı Dağında bulunan ve 3400 metreden fazla yüksekliğe sahip Akbaba Tepesidir.

Tunceli Munzur Gözeleri

Munzur Gözeleri
Munzur Gözeleri
Tunceli’nin yine simgesi haline gelen ve ortaya çıkan manzaranın insanı büyülediği Munzur Gözeleri mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi. Tunceli’nin Ovacık ilçesine 17 kilometre mesafedeki bu gözeler Munzur Dağlarının eteklerinde bulunmaktadır. 300 metreye kadar yüksek alanda bulunan ve 40 göz halinde dışarıya fışkıran buz gibi sular küçük şelaleler gibi akmakta ve ortaya muazzam bir görüntü çıkmakta.

Tunceli Alışveriş

Cicim
Cicim
Tunceli’den dönerken boş gitmeyin ve hem kendinize hemde sevdiklerinize alabileceğiniz bazı şeyler vardır. El emeği olan ve yere serebileceğiniz Cicim veya çanta olarak kullanabileceğiniz Heybe satın alabilirsiniz. Ayrıca Pülümür Dağlarında arıların yaptığı Pülümür Balı, Ovacık sarımsağı ve Şavak peyniri de alabileceğiniz diğer bir alternatif.

Tunceli’ye Gidince Yapmadan Dönmeyin

*** Tunceli’nin simgesi haline gelmiş Munzur Vadisi Milli Parkını ve Munzur Gözelerini gezmeden,
Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkı
*** Her derde deva olarak nitelendirilen Dağ sarımsağından yemeden,
Dağ Sarımsağı
Dağ Sarımsağı
*** Tunceli’nin Kutudere Mesire Yeri’ni gezip burada kavurmanın tadına bakmadan,
Kutudere Mesire Yeri
Kutudere Mesire Yeri
*** Yazın Pülümür suyunda yüzünüzü yıkamadan
Pülümür Suyu
Pülümür Suyu
sakın dönmeyin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...