26 Kasım 2014 Çarşamba

Eskisehirde Gezilecek Yerler

Eskişehir’de Bunları Yapın

Eskişehir’e gitmeyi düşünüyorsanız ve Eskişehir’e gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Eskişehir’de yapmanız gerekenler. Eskişehir’e gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Eskişehir’de keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat. Eskişehir denince akla ilk gelen şeyler Porsuk Çayı, çay üzerindeki köprüleri, yemyeşil doğası, ünlü Odunpazarı evleri, çiğ börek ve balaban kebabıdır. Bunların yanı sıra Eskişehir’in tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Eskişehir’e ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

İşte Eskişehir’de Yapılacak Şeyler

Türkiye’nin en renkli şehirlerinden olan Eskişehir, özellikle üniversitelerin etkisiyle genç nüfus fazladır. Zengin bir tarihe ve kültüre sahip bir şehirdir. Ayrıca Yunus Emre, Nasreddin Hoca Seyyid Battal Gazi gibi ünlü isimlerde Eskişehir tarihinin en önemli isimleridir. Yunus Emre, M.S. 1240 yılında Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’de dünyaya gelmiştir.

Eskişehir Kaplıcaları

Eskişehir Kaplıcaları
Eskişehir Kaplıcaları
Eskişehir’in merkezinde bulunan Merkez Kaplıcası, Porsuk Çayı’nın güney tarafında bulunmaktadır. 5 kaynaktan oluşan bu kaplıcanın su sıcaklığı 38 derece ila 45 derece arasında değişmektedir. Eskişehir Merkez Kaplıcasından saniyede 30 litre su çıkmaktadır. Eskişehir Merkez Kaplıcası turizm amaçlı kullanılsa da tıbbi amaçlı da kullanılmaktadır. Bu kaplıcanın böbrek taşları, safra kesesi, gut ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir.
Eskişehir’de Merkez Kaplıcasının dışında birçok kaplıca daha vardır. Bunlar Eskişehir merkezde bulunan Hasırca Kaplıcası, Kızılinler Kaplıcası ve Aşağı Ve Yukarı Ilıca Kaplıcaları, Alpu ilçesine bulunan Uyuzhamam Kaplıcası, Mihalgazi ilçesinde bulunan Sakarılıca Kaplıcası, Çifteler ilçesindeki Çifteler Hamamı, Günyüzü ilçesindeki Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası, Mihalıççık ilçesinde bulunan Yarıkçı Kaplıcası ve Sarıcakaya ilçesinde bulunan Laçin Maden Suyu.

Eskişehir Mesire Yerleri

Mesire Yerleri
Mesire Yerleri
Eskişehir’de dinlenebileceğiniz, doğa ile başbaşa kalabileceğiniz birçok dinlenme yeri ve mesire yeri bulunmaktadır. Eskişehir, coğrafi bölge bakımından her ne kadar İç Anadolu Bölgesine bağlı olsa da Ege Bölgesine yakın olduğu için ormanlık alanların varlığı normalin üzerinde. İşte Eskişehir’in mesire ve dinlenme yerlerinden bazıları;
  • Fidanlık Orman İçi Dinlenme Yeri
  • Bademlik
  • Şelale (Kalabak) Orman İçi Dinlenme Yeri
  • Çatacık Orman İçi Dinlenme Yeri
  • Musaözü Barajı

Eskişehir Lületaşı İşçiliği

Lületaşı İşçiliği
Lületaşı İşçiliği
Eskişehir denince akla ilk gelenlerden birisi olan Lületaşı işlemeciliği 1940’lı yıllardan beri yapılmaktadır. İlk zamanlar sadece pipo yapmak için kullanılan Lületaşı ile sonraki zamanlarda kolye, bilezik, küpe v.b. aksesuarların yapımında da kullanıldır. Sizde eğer Eskişehir’e giderseniz kendinize ve sevdiklerinize Lületaşından yapılmış bir hediye alın.

Eskişehir Yöresel Lezzetleri

Eskişehir Çiğbörek

Çiğbörek
Çiğbörek
Eskişehir yöresel lezzetlerinin başında gelenlerden birisi de çiğbörektir. Un, su, tuz, soğan, baharat, yağ ve kıyma malzemeleri ile ortaya çıkan bu lezzetin tarihi Kırım Tatarlarına kadar uzanmaktadır. Eskişehir’e yolu düşenler mutlaka tadına baksın. Eskişehir’in diğer yöresel lezzetlerinden bazıları ise şöyle;
  • Miyane Çorbası
  • Harşıl
  • Kelem Dolması
  • Çerkes Sofrası
  • Düğün Pilavı
  • Göbete

Eskişehir Atlıhan Tarihi Çarşısı

Atlıhan Tarihi Çarşısı
Atlıhan Tarihi Çarşısı
1850’li yıllarda yapılan Atlıhan, o zamanın toprak zenginlerinden olan Takattin Bey tarafından yapılmıştır. Yapılma nedeni ise çevreden gelen tüccar ve köylülerin konaklamaları idi. Yolu bu güzergahtan geçen köylüler ve tüccarlar hayvanlarını buraya bağlar ve geceyi de burada geçirirlerdir. 20. yüzyıldan sonra harabeye dönen Atlıhan, 2006 yılında restore edilerek şuan da çarşı olarak kullanılmaktadır.

Eskişehir Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in simgelerinden olan Odunpazarı evleri, adında da geçtiği gibi Eskişehir’in ilçesi olan Odunpazarında bulunmaktadır. Buranın ilk yerleşim yeri olarak kullanılacağı zaman yapılan bu evler Osmanlı dönemine ait evler olup hepsi tarihi bir öneme sahiptir. Üzerlerinde birçok mimari ve motifler taşımaktadırlar.

Eskişehir’e Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Midas Anıtı olarak bilinen Yazılıkaya’yı görmeden,
Midas Anıtı
Midas Anıtı
* Başta Sakarı Ilıca termal merkezi olmak üzere diğer termal merkezleri gezmeden,
Sakarı Ilıca Kaplıcaları
Sakarı Ilıca Kaplıcaları
* Yöresel lezzetlerin belki de en başında gelen çiğbörek yemeden,
Çiğbörek
Çiğbörek
* Odunpazarı Evlerini görmeden
Odunpazarı Evleri
Odunpazarı Evleri
sakın dönmeyin…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...