12 Ocak 2015 Pazartesi

Çinin dev magaralarını kesfederken

Çin’in dev mağaralarını keşfederken


Robbie Shone, Hong Meigui Mağara Keşif Derneği’nden bir ekiple yeraltının derinliklerine iniyor.


Işığa tırmanış

Xinu Attic’te mağaranın çukur olarak bilinen dikey bir kesitini iple tırmanırken.


Boltları çakarken

Amerikalı mağara kâşifi Mike Ficco boltlarını yerleştiriyor ve Xinu Attic denen bir mağarada dikey bir çukurdaki inişine başlıyor.




Eve dönüş yolu

Ekip üyeleri Mike Ficco ve Erin Lynch, akşamın geç saatlerinde mağaradan dönerken ekipman çantalarını da yanlarında taşıyor.



Katedral kapıları

Uzakta Quankou Dong’un kule gibi yükselen giriş kapısı ve ana nehir geçişi. Mağara zeminin epeyce yukarısında, tavana doğru yaklaşılırken kalın kireçtaşı yatakları göze çarpıyor.



Işıksız ve kör

Qi Dong’un küçük su havuzlarında, hiç gözü olmayan kör balıklar yüzüyor.



Filleri oyun odası

İki mağara kâşifi, mağaranın Dans Eden Filler Kabaresi denen bir kesiminde adeta cüce gibi kalıyorlar. Burada iki devasa geçiş kesişerek San Wang Dong’un yeraltı derinliklerinde devasa bir boşluk oluşturuyor.


Mağara sürünmesi

Hong Meigui ekip üyeleri Duncan Collis ve Matt Ryan, San Wang Dong’un derinliklerinde “Rüzgârın Estiği Yer” olarak bilinen tuhaf bir geçit alanından yollarına devam ediyorlar. Geçide verilen isim gayet uygun, zira esen sert rüzgârlar bu küçük tünelden adeta ıslık çalarak yerden toz ve kum kaldırıyor


Yer altı kuleleri

Geçişin ortasında mükemmel bir konumu olan bu devasa kalsit yapılanma insana ürperti veriyor. Kulenin ebadı karşısında küçücük kalan Hong Meigui ekip üyesi Matt Ryan’ın yapabileceği tek şey, başını kaldırıp hayretle yukarı bakmak. Bu, San Wang Dong’daki birçok devasa yer oluşumundan yalnızca biri.




Mağara tırmanışı

Adım adım yükselen Duncan Collis, ince bir iple, Er Wang Dong mağara sistemindeki geniş Niubizi Tian Keng zemin yüzeyine bakan küçük bir çıkıntıya tırmanıyor.


Mağarada kamp

Sang Wang Dong’daki yeraltı kampı, kalmak için samimi ve sıcak bir yer. Sıcak yemek ve içki, hamaklarda ya da yer matlarının üzerinde birkaç saat uyumaya hazırlanan yorgun kâşiflere tekrar enerji veriyor.



Islak rota

Derin su havuzları, San Wang Dong’un yer altı derinliklerinde, Nil’in Kraliçesi’nin tuhaf kesimlerinden geçerlerken kuru kalmaya çalışan mağara kâşifleri Erin Lynch ve Lars Abromeit’e meydan okuyor.


Suya kontrollü iniş

Hong Meigui’nin kurucularından Erin Lynch, altındaki siyah uçuruma inmeye hazırlanıyor. Arkasında kulakları sağır eden bir şelale yere çarparken kırbaç gibi bir rüzgârı ve incecik damlalar halinde bir su serpintisini beraberinde getiriyor. Burası, mağaranın Nil’in Kraliçesi denen bir giriş noktası.


Yerin sütunları

San Wang Dong’da başka bir mağara sistemine çıkan devasa bir yokuşun dibindeki büyük dikitler, mağaranın Gevrek Yorganlar denen bir kesiminde muazzam bir manzara oluşturuyor. Bu üç yer oluşumunu çevreleyen pütürlü ve engebeli zemin, dikitlerin kendisi kadar narin ve el değmemiş.




Taşkın bir yer altı nehri

Amerikalı mağarabilimci Erin Lynch köpüren taşkın nehir sularının arasından karşıya geçmek için mücadele verirken, azgın sular da onu tek güvencesi olan tutunduğu ipten koparıp Quankou Dong’un ana yeraltı nehrinde tehlikeli bir yolculuğa çıkarmaya çalışıyor.




Cloud Ladder Hall’da ışık parıltısı

İnce bir ipe asılı olan minik bir figür, Cloud Ladder Hall’un devasa ebadı karşısında küçücük kalıyor. Başka bir kâşifin kafa fenerinden yayılan ışık huzmesi puslu havayı delip geçse de hiçbir şeyi aydınlatmıyor. Bu doğal olarak oluşmuş oda o kadar büyük ki, kendine özgü bir hava sistemine sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...