10 Ocak 2015 Cumartesi

Gecit Vermeyen Selaleden İnanılmaz Atlayis

Geçit Vermeyen Şelaleden İnanılmaz Atlayış

Aniol Serrasolses dünyanın en zorlu şelalesinden kanosuyla atlayış yaparak bir ilke imza attı.

Kanada’daki Keyhole Şelalesi bildiğiniz şelalelere benzemiyor. British Columbia bölgesindeki karla kaplı yüksek dağlardan beslenen Lillooet nehri üzerinde yer alan şelalenin, dakikada 3.000 metreküp debisi var. Özellikle karların erimeye başladığı dönemde nehirde gezi veya keşif yapmak cesaret ister. Zaten nehir üzerinden ilerleyerek şelaleye varmak imkansız gibi bir şey. Tek yol, bütün ekipmanı karadan taşıyıp, şelalenin 100 metre yukarısından suya inmek. 
Keyhole ismini (“Anahtar deliği”) suyun bir kaya duvarını oyarak dev bir delik yaratmasıyla alan şelale, özellikle Kanada ve Kuzey Batı Pasifik bölgesindeki kanocular tarafından çok iyi biliniyor. Fakat, tecrübeli İspanyol kanocu Aniol Serrasolses’e kadar kimse onu geçmeyi denememişti. 
Atlayış için uzun bir hazırlık dönemi geçiren Serrasolses iki yıl boyunca, yine aynı bölgede yer alan ve kanocular için işin Everest’i sayılan Stikine Nehri'nde çalıştı. Nehirdeki daha küçük şelaleler ve şiddetli akıntılar İspanyol kanocuyu Keyhole için hazırladı.  
 İlk deneme başarısızlıkla sonuçlanmış. Atlayış için bölgeye giden Serrasolses, nehir suyunun çok yüksek olduğunu ve şiddetli akıntının dar kanyonlarda tehlike yaratacağını söyleyince ekip İspanya’ya dönmek zorunda kalmış.  
 Birkaç hafta sonra iyi haber gelmiş ve nehir suyunun düşeceği tahmini ile birlikte ekip tekrar Kanada’ya hareket etmiş. Bu defa da derinlik hesabıyla ilgili problem yaşamışlar, Aniol’un suya çarpacağı noktanın derinliği hakkında son kararı vermekte zorlanmışlar.
Atlayış günü yapılan ölçüm ekipte şüphe yaratmış ancak iletişim cihazlarında sorun yaşanınca Aniol ile iletişime geçmek mümkün olmamış.
Kendi kendine hareket eden Aniol, suya inmeye karar vermiş. 

Sonra ne mi oldu? Kararını hızla uygulamaya koyan Serrasolses suya indi ve ilk iş olarak kamerasını açtı. İlk alçalmadan ve dar kanyondan başarıyla geçen İspanyol kanocu, en sonunda efsane şelaleye ulaştı ve o güne kadar hiçbir insanın bulunmadığı gizemli aralıktan kendini boşluğa bıraktı. “Daha önce bir şelalenin altındayken hiç bu kadar mutlu olmamıştım," diyor Aniol. 

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...