9 Ocak 2015 Cuma

Kesfedilmemis yerler

Şimdi Keşif Zamanı!

Dünya üzerinde keşfedilmedik yer kalmadığına mı inanıyorsunuz? Okuyun ve bir kere daha düşünün.


 Dünyada keşfedilmemiş bir yer kaldı mı? Everest, kutuplar, ıssız adalar ve balta girmemiş ormanlar… Hepsi keşfedildi. Böyle sanıyorsanız tamamen yanılıyorsunuz, çünkü keşif ruhunu yaşamak için yapabileceğiniz daha birçok şey var.
Biraz düşündük ve bu konuyu konuşmak için bir maceracı bulmaya karar verdik. Aklımıza Will Gadd geldi ve Will bize keşif ruhunu yaşamak ve yüzyıllar önceki kaşiflerin hissettiklerini hissedebilmek için bir dağa daha önce hiç tırmanılmamış bir parkurdan tırmanmayı tavsiye etti. İşte size bilinmezlik ve keşif ruhu!
Sualtı
“Keşfedilmeyi bekleyen birçok yer var. Akla ilk gelen yer ise sualtı. Uzay hakkında bildiklerimizin, sualtı ile ilgili bildiklerimizden daha fazla olduğunu biliyor muydunuz?” diye soruyor sualtı kaşifi Jill Heinerth. Royal Canadian Geographical Society için çalışmalar yapan Heinerth, özellikle sualtı mağaralarının keşfedilmeyi beklediğini söylüyor.

“Mağara dalışları bilinen en tehlikeli sportif aktivite olarak bilinir ve bu tarz yerler hem sualtı, hem de kara parçası içerdiği için eşsiz keşif mekanlarıdırlar.”
Son olarak Güney Kutbu buzullarının içine dalış yapan Heinerth, buraların sadece 100 yıl kadar önce ayak basılan dev bir kıta olduğunu da hatırlatıyor.
 Mağaralar
“Yer kabuğunun üzerinde keşfedilmemiş yer bulmak çok zor, eğer keşif yapmak istiyorsanız tek şansınız mağaralar” diyor Will Gadd. 
Okyanuslar ve yeryüzü GPS veya sonar görüntüleme ile tamamen taranabiliyor ama yer altındaki mağaraları incelemek için yapabileceğiniz tek şey oraya gitmek.

“Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz ve Google Earth'ten de faydalanamayacağınız bir coğrafi yapıdan bahsediyoruz. Ben gelecekteki seyahat planlarımda artık mağaralara daha çok ağırlık vereceğim. Sanırım onlar coğrafi anlamda bu dünyasa keşfedilecek son mekanlar.”
 Gökyüzünde süzülmek
Henüz sakallarına ak düşmedi ama Tom de Dorlodot kendi alanında şimdiden dünyadaki en başarılı insanlardan biri oldu. Yamaç paraşütü ve paramotor kullanarak herkesin hayallerini süsleyen yerlere giden maceracının son hedefi ise And Dağları'nın üzerinden konaklamadan uçmak, özellikle de Peru’daki Cordillera Blanca’da. “Ayrıca Çin’deki Tian Shan, Moğolistan’daki Büyük Altay, Afganistan Dağları ve Bhutan Krallığı ile ilgili de planlarım var” diyor Tom de Dorlodot.
“Avrupa’daki bazı noktalarla ilgili de düşündüğüm uçuşlar da var. Mesela İtalya’daki Apenin Dağları ve Hırvatistan’daki Velebit Dağları da planlarım arasında. Ama bunlar için önce, yol arkadaşım Paul Guschlbauer ile acilen bir araya gelmem gerek.”
 Nehirler
Steve Fisher, Güney Afrika doğumlu bir nehir uzmanı ve özellikle şelaleler ve rapidlere kafayı takmış durumda. Gitmediği ve geçmediği nehir kalmamış ama onun asıl amacı hiç bulunmamış yerlere gitmek. “Dünya üzerinde hiç gidilmemiş o kadar çok nehir bölgesi var ki en bilinmedik olanları da tam burnunuzun dibinde duranlar. Gelecek ay New York’a gideceğim ve Hudson Nehri’nin doğduğu yere bir keşif gezisi yapacağım. Düşünebiliyor musunuz, en yakın yoldan 9 km mesafede ayak basılmamış bir yer var!”
Tabii ki keşfedilmeyi bekleyen en önemli bölgelerden biriyse kendi anavatanı: “Afrika bugüne kadar en az keşfedilen kıta çünkü altyapı çok zayıf ve jeopolitik bazı problemler her yere kolayca girip çıkmanızı engelliyor. Yakın zamanda Angola nehirlerine bir keşif gezisi yapmayı düşünüyorum. Ve tabii ki nehirde bol bol balık da tutacağım…”
 BASE atlayış yapılacak noktalar

Yakın zamanda Aguille du Midi Köprüsü’nün altından uçan ve Brezilya’da binalar arasında süzülen yarasa elbise pilotu Jokke Sommer kendine uçacak yeni mekanlar arıyor. Ona nerelere gitmek istediğini sorduğumuzda bize tereddütsüz olarak “Patagonya” dedi. “Patagonya Güney Amerika’nın en Güney bölgesinde dik kayalıklar, sert rüzgarlar ve buzlu dağların olduğu bir yer ve daha önce dağcıların tutkusu haline gelen bu bölge artık BASE atlayış yapanların da radarına girmiş durumda. Oradaki sert doğa şartları nedeniyle, atlayış yapılabilecek gün sayısı çok kısıtlı ama ne olursa olsun fırsatını bulup orada atlayış yapmayı istiyorum.”
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...