19 Ocak 2015 Pazartesi

Yerden 150 Metre Yüksekte Hamak Keyfi

Yerden 150 Metre Yüksekte Hamak Keyfi!

Yerden 150 metre yukarıda, 56 metrekare genişliğinde bir oturma odanız olsun ister miydiniz?

Yerden 150 metre yukarıda, 56m2 bir oturma odam olsa diye düşündünüz mü hiç? Tabii odanın en yakın kara parçasından 70 metre uzakta olduğunu ve buraya sadece incecik ipler üzerinden yürüyerek ulaşılabildiğini de unutmayın. Moab – Utah’daki “Beşgen uzay ağı” projesinin temelinde aynen bu söylediklerimiz yatıyor.
Projenin arkasındaki isim ve işin finansörü olan tecrübeli slackline ("ip yürüyüşçüsü" diyelim) sporcusu Andy Lewis’e göre bu, dünyanın bu ebatlara sahip ilk uzay ağı projesi.

 “Buradaki asıl amacımız, Moab’da aynı anda bulunan iki topluluğu, yani BASE atlayıcıları ve slackline'cıları aynı noktada bir araya getirmekti. Bu projede benimle yer alan ve olaya inanılmaz heyecan katan dostum Daniel Moore ile çalışmak gerçekten onur vericiydi.” 
İlk plan, üzerinde 18-20 kişinin aynı anda durabileceği ve BASE atlayış (ve iniş) yapılabilecek bir ağ kurmakmış. Her ne kadar çılgınca bir fikir olsa da, denemeye değeceğini düşünmüşler. 
Bu iş için bir yığın malzeme kullanılmış. İlk önce toplamda 600 metreyi geçen 5 tane ip hattı çekilmiş. Ağ için ise 150 metre tırmanış ipi, ortadaki halka için 65 metre özel bir halat ve tamamı için toplam 5 km uzunluğunda paraşüt kordonu harcanmış. 
“Aslında 7 km uzunluğunda bir paracord kullanmayı hayal etmiştik ama buna zamanımız yetmeyecekti," diyor Andy. Ağı hazırlamak ve yukarı çekmek için onlarca insan üç tam gün çalışmış. Yardıma gelenlerden biri de daha önce İtalya'da iki kule arasında rekor denemesi yapan Hayley Ashburn'müş!  
 Ağ kurulduktan sonra (hepsi tamamen yasal, buraya çıkmak da öyle) asıl eğlence başlamış. Peki ağa çıkmayı nasıl başarmışlar dersiniz? 
Ağın üzerine çıkmak için en kolay yol havadan inmek, çünkü üzerine düşüldüğünde hamak yaklaşık 15 metre esneyebiliyor. Andy’ye göre ise buraya ip üzerinden yürüyerek gelmek dünyada sadece en iyi birkaç slackline sporcusunun başarabileceği bir iş.
Andy’nin adımları ip hattı için çok uygun

Dev hamak henüz birkaç haftadır orada ve yaklaşık 250 kişi üzerine çıkıp bu çılgın keyfin tadına vardı. Ağın ortasındaki delikten 200’den fazla BASE atlayış ve ağ üzerine de birkaç tane güvenli iniş gerçekleştirildi.
Eğlenceli kısmı bir yana, projeyi gerçekleştirmek pek de ucuz bir iş olmadı. Andy’nin söylediğine göre bu iş için 50 bin dolardan fazla para harcandı. “Fakat bütün bu uğraşa ve masrafa değdi. BASE atlayıcıları ipte yürüdü, ip yürüyüşçüleri BASE atlayış yaptı. Maob’da bir araya gelen bu insanlar unutulmaz günler yaşadılar,” diye anlatıyor Andy Lewis.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...