20 Ocak 2015 Salı

Dunyanın En Gorkemli 7 Kaya Duvari

Dünyanın En Görkemli 7 Kaya Duvarı

Tırmanış dünyasının sembolü haline gelen duvarlar ve onlara tırmanan maceracılarla tanışın.




 Hiçbir şey dev bir kaya duvarına tırmanmak kadar ilham verici olamaz. Bu tırmanışlar bazen günler, bazen de haftalar boyunca sürebilir. Yerden yüzlerce metre yüksekte, dümdüz bir duvarın üzerinde iple sallanmak, hatta hamak kurup uyumak, çok az bir suyla ve yiyecekle hayatta kalmaya çalışmak… Tırmanış dünyasının sembolü olan en görkemli yedi kaya duvarıyla tanışın. 


Asgard, Baffin Adası, Kanada

Yükseklik: 1,200m
Ulaşılabilirlik: 9
Zorluk: 7
Estetik güzellik: 7

Tırmanıştan bahsettiğimiz böyle bir listede Yosemite’nin yer almaması mümkün olamazdı. Tırmanışçılar tarafından adeta kutsal bir mekan olarak kabul edilen El Capitan, 1000 metrelik yüksekliği ile 1950’li yıllarda her şeyin başladığı yer.
Yakın zamanda Tommy Caldwell ve Kevin Jorgeson, El Capitan’a hiçbir tırmanış malzemesi kullanmadan sadece elle çıkmak için yaklaşık bir hafta harcadılar. Söylenenlere bakılırsa, şu sıralar parmak uçlarındaki derilerin tekrar yerine gelmesini bekliyorlar.

Yosemite, ABD

Yükseklik: 1,000m
Ulaşılabilirlik: 5
Zorluk: 9
Estetik güzellik: 7

Bond filmi seyredenler ve BASE meraklıları bu dağı hemen tanıyacaktır çünkü burası, ünlü dublör Rick Sylvester’ın 1976’da kayakla boşluğa atlayıp havada paraşütüyle birlikte İngiliz bayrağı açtığı yer.
2009 yılında Leo Houlding, Kuzey yamacından ilk defa serbest tırmanış yapmak için bir ekiple harekete geçti ve bu olay daha sonra sinemacı Alastair Lee’nin Asgard Project adlı filmine ilham verdi.


Tsaranoro, Madagaskar

Yükseklik: 400m
Ulaşılabilirlik: 7
Zorluk: 6
Estetik güzellik: 7

 
Madagaskar’daki Tsaranoro Dağı, Afrika’nın Yosemite’si olarak kabul ediliyor. 90’lı yılların başından itibaren bu dev granit kayalıklar sıkça ziyaret edilen bir seyahat noktası oldu. Kayalıklar genelde çok uzun değil ve 400 metre civarındaki bu parkurlarda gün boyu takılmak mümkün. “Tough Enough” adlı bir hat ise dünyanın en zor "çok eğimli" rotalarından biri olarak kabul ediliyor.


Trango Kuleleri, Pakistan

Yükseklik: 1,300m
Ulaşılabilirlik: 9
Zorluk: 10
Estetik güzellik: 9
İsmi kulağa bu kadar ürkütücü gelen başka bir dağ az bulunur. Trango Kuleleri dünya üzerindeki bilinen en zor duvar tırmanışı noktalarından biri. Hatta normal zorluk dereceleri ile tarif edilemeyecek kadar zor dersek Trango’yu ancak anlatırız.
Tırmanış 6000 metreden başlıyor ve Polonyalı dev duvar tırmanışçıları Marek Raganowicz and Marcin Tomaszewski bu zorlu parkuru ancak 20 günde tamamlayabilmişti.



Ultevanna, Queen Maud Land, Antartika

Yükseklik: 1,750m
Ulaşılabilirlik: 10
Zorluk: 8
Estetik güzellik: 10
Antartika’daki Ultevanna’yı görünce tırmanışçıların niye buraya aşık olduğunu daha iyi anlıyoruz. Beyaz bir çölün içinden pruvasını çıkartmış bir gemi gibi duran dev kaya, üzerine tırmanmak isteyenlere sonsuz fırsatlar sunuyor.
Normal şartlarda kaya tırmanışı en rahat çıplak elle yapılır. Peki ya -25 derecede? Burası bir tırmanışçı için oldukça rahatsız bir ortam. 2013 yılında Leo Houlding ve ekibi, Kuzey Doğu sırtından bir tırmanış gerçekleştirdiler ve tüm macerayı filme çektiler.


Le Petit Dru, Fransa

Yükseklik: 850m
Ulaşılabilirlik: 4
Zorluk: 8
Estetik güzellik: 7



Tırmanışın başlama noktasına varmak için asansör merkezinden birkaç saatlik bir dağ yürüyüşü yapmanız yetiyor. Fakat bu noktadan sonra Dru size gerçek yüzünü gösteriyor. Dağdaki en klasik rotalardan biri olan Bonatti Pilar’da 10 yıl kadar önce bir kaya kayması meydana geldi ve o günden beri hala kayalar düşebiliyor.
Dağ üzerinde birçok farklı rota var ama en cesaret kırıcı olan faktör, Chamonix vadisinin yardım noktalarına biraz uzak olması. Rotanıza girdiğiniz zaman tamamen tek başınıza olacaksınız.

Naranjo de Bulnes, İspanya

Yükseklik: 500m
Ulaşılabilirlik: 5
Zorluk: 9
Estetik güzellik: 8


Naranjo de Bulnes, Kuzey Batı İspanya’daki bir kireç taşı zirvesi. 2009 yılında İspanyol Eneko ve Iker Pou kardeşler, Orbayu rotasını kullanarak zirveye bugüne kadar yapılmış en zorlu tırmanışı yaptılar.
Zirveye düz bir hat üzerinde çıkmayan bu zorlu rota daha sonra dünyanın en zorlu tırmanış rotalarından biri olarak da kabul edildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

bizi takip edin...